Arkiv

Här hittar du minnen från tidigare evenemang!

Sommarkurs 2023, 28 juni-2 juli på Lunnevads folkhögskola

Alla deltagare och lärare!
Katherine Bryan, Jean Ferrandis och Asuka Nakamura bjuder på konsert
Avslutningskonsert
Katherine Bryan undervisar Hanna Vigren
Jean Ferrandis undervisar Catrin Spångberg Johansson
Anna Svensdotter undervisar Josefin Persson
Anna Englund Bohm dirigerar deltagarna på Ensemblespåret
Ungdomsspåret undervisas i alt- och basflöjt
Flöjtorkester med alla deltagare!
Åsa de Val reparerar tvärflöjter
Windcorp visar flöjter till försäljning
Edition Svitzer visar noter till försäljning

Sommaren 2023 anordnade Svensk Flöjt sin första sommarkurs! Sommarkursen anordnades i samarbete med Lunnevads folkhögskola och Anna Englund Bohms flöjtkurs (som annordnas för femte gången) för att ge ännu mera tvärflöjt till fler kursdeltagare! Sommarkursen innehöll tre olika spår: Masterclasspåret, Ensemblespåret och Ungdomsspåret.

Under kursdagarna erbjöds det flöjtorkester, flöjtensemble, masterclass, enskilda lektioner, spel med ackompanjatör, konserter, flutnight med öppen scen, seminarium i alt- och basflöjt, seminarium om övning, gemensamma övningar i andning och flöjtteknik, botanisering i flöjtnoter till försäljning, instrumentförsäljare som visade flöjter, möta flöjtreparatörer samt yoga. Allt detta i en inspirerande och avslappnad miljö (samt mycket god mat) som bara en folkhögskola kan erbjuda!

Deltagarna fick möta engagerade och välutbildade lärare. På masterclasspåret undervisade Jean Ferrandis (FR) och Katherine Bryan (GB) som har både gett konserter och undervisat världen över. Mästarklasserna och konserterna ackompanjerades av den eminenta pianisten Asuka Nakamura.

Not- och instrumentförsäljare som besökte sommarkursen var Windcorp, Selma Music, musikskolan.se och Edition Svitzer. Instrumentteknikerna som besökte sommarkursen var JOD Flutes (Johan Dahlbäck) och Träblåsverkstan (Åsa de Val).

Tack till alla som kom till sommarkursen; deltagare, lärare, ackompanjatör, instrument- och notförsäljare, flöjtreparatörer! Vi ser redan fram emot nästa flöjtkurs!

Nästa evenemang som planeras är flöjtfestival i Halmstad 12-14 april 2024. Vi ses då!

Medverkande:
Windcorp, instrumentförsäljare
Selma music, instrumentföräljare
Edition Svizer, notförsäljare
musikskolan.se, notförsäljare
Träblåsverkstan, instrumentreparatör
JOD Flutes, instrumentreparatör
Jean Ferrandis, lärare Masterclasspåret
Kathrine Bryan, lärare Masterclasspåret
Asuka Nakamura, pianist
Anna Englund Bohm, lärare och ledare Ensemblespåret
Anna Svensdotter, lärare
Catrin Spångberg Johansson, lärare
Sanna Asplund, lärare
Elin Olsson, lärare
Astrid Eriksson, lärare
Ann Elkjär, lärare
Leif Engström, yoga
Lunnevads folkhögskola

 

Festival 2022, 1-3 april i Lund

Paneldiskussion med Noomi Hedlund, Andreas Ralsgård, Helena Kahrs, Astrid Eriksson och Markus Tullberg på temat "Återväxt bland blåsare".
Molly Påhlsson
Håvard Lysebo med festivalens Flute Choir
Kristine West
Sigrid Egtvedt, Timanimetoden
Anders Hagberg

Föreningen Svensk Flöjt anordnade sin åttonde Flöjtfestival, 1-3 april i Lund. Årets festival innehöll bland annat Timanimetoden (ergonomi), flöjtmetodik, looping, diskussion om blåsmusikens framtid, improvisation, notsäljare och instrumenttekniker och -försäljare. Ett av alla helgens höjdpunkter var uruppförandet av Splitter – genom glas och slag av Alva Stern. Verket framfördes av festivalens egna flöjtkör.

Här kan du läsa anteckningarna från paneldiskussionen Återväxt bland blåsare – Paneldiskussion: Positiva exempel och framgångsfaktorer för svensk musikutbildning och musikutövande.

Det var en stor glädje att få äntligen få genomföra festivalen i Lund IRL och vi ser redan fram emot nästa Flöjtfestival!

Digital Festival 2021, lördag 25 september

Vi fick ett härligt yogapass med Leif Engström…
Den nya och gamla styrelsen hann ta ett litet kort möte
Anders Hagberg föreläste och spelade.

Coronapandemin behöll sitt grepp om oss, även hösten 2021, och vi kunde inte genomföra festival i Lund IRL, som planerat. Istället sågs vi en fin lördag på Zoom, många av medlemmarna i Svensk Flöjt.

Förutom ett mycket trevligt årsmöte, innehöll dagen ett yogapass med Leif Engström, inspiration från jazzflöjtisten Anders Hagberg och en föreläsning om blåsinstrumentens framtid med Noomi Hedlund.

Medverkande:
Leif Engström, yoga för flöjtister
Anders Hagberg, föreläsning och demonstration om improvisation
Noomi Hedlund, föreläsning och kort diskussion – om blåsinstrumentens framtid

Digital Festival 2021, 10 april

Jazzflöjtisten Elsa Nilsson med band, direkt från New York!
Bengtsonska flöjtister från tre generationer.
Stig Bengtson

En hel lördag möttes nästan 60 flöjtister för en inspirationsdag. Trumpetaren Tom H Poulsen gjorde en workshop med tema luft och andning. Stig Bengtson pratade om sitt liv och gav pedagogiska tips, och bjöd in flera generationer Bengtsonflöjtister (Janne och Conrad) till en kort konsert. Sharon Bezaly gav en masterclass där Marianne Sihvonen (MMH) och Josefine Persson (MHI) spelade upp.
Sigrid Egtvedt hjälpte oss att hitta våra bästa sitt- och ståmuskler i en workshop i Timanimetoden.
Vi avrundade dagen med en konsert med jazzflöjtisten Elsa Nilsson och hennes band, ”South By North East” live från en lägenhet i Lefferts gardens, Brooklyn, New York.

På det här sättet kunde vi alla mötas, fika tillsammans, njuta av en flöjtnörderi extra-bonanza och ta vara på den digitala erans fördelar! Vi hade jättetrevligt!

Medverkande:
Tom H Poulson, luft och andning
Stig Bengtson
Janne Bengtson
Conrad Bengtson
Sharon Bezaly
Marianne Sihvonen
Josefine Persson
Sigrid Egtvedt (Timanimetoden)
Elsa Nilsson
Bam Bam Rodriguez (bas)
Rodrigo Recabarren (trummor)

 

Webinar 2020, 13 september

Ana Kavcic Pucihar
Jaana Laasonen

Ja – år 2020 är ett kapitel för sig. Den planerade pedagoghelgen fick ställas in på grund av en viss pandemi. Men – den 13 september 2020 hölls ett mycket lyckat, intressant och inspirerande webinar för ungefär 30 deltagare. Ana Kavcic Pucihar, flöjtist och flöjtlärare från Slovenien, föreläste om “How to become an effective flute teacher” och finländska Jaana Laasonen föreläste om sin egen undervisningsmetod – Colour Flute.

Festival 2019, 12-14 april i Eskilstuna

Föreningens femte festival arrangerades 12-14 april 2019 på Musikskolan i Eskilstuna. Fenomenala internationella gäster i högform: Ian Clarke, Lisa Nelsen och Henrik Wiese. Under helgen hölls många inspirerande masterclasses, det spelade flöjtensemble och alla utställarna var där!

 

Medverkande:
Andreas Ralsgård och Markus Tullberg
Elisabeth Gustafsson
Gitte Marcusson
Henrik Wiese (Tyskland)
Ian Clarke (England)
JAAA Quartet
Lisa Nelsen (England)
Mälardalens flöjtensemble
Tim Carey (England)
Torbjörn Grass
Åsa Karlberg
Flöjtklassen Musikhögskolan Ingesund
Flöjtklassen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm

Pedagoghelg 2018, 17-18 mars i Sundsvall

På Svensk Flöjts pedagoghelg 17-18 mars 2018, som arrangerades i samarbete med Sundsvalls Kulturskola, frossade vi i nya undervisningsmetoder och nytt undervisningsmaterial. Holländske flöjtisten Wil Offermans, och Magnus Båge (Sverige) inspirerade. Förlängningen av ditt instrument; din kropp, andning och röst fick också ett härligt avstressande pass med en introduktion i japansk Shomyo med fokus på andning under ledning av Junko Ueda.

Festival 2017, 31 mars - 2 april i Skövde

Svensk Flöjts fjärde festival hölls i Kulturfabriken i Skövde! Trots all tillgänglig information och kunskap på webben går ingenting upp mot att träffas IRL! Det är ju trots allt det musik handlar om – att träffas och spela, lyssna, berätta, diskutera, lära. Festivalen samlade prominenta flöjtister från 3 världsdelar och 6 länder, och invigdes under pompa och ståt av GWO, Göteborg Wind Orchestra. Flöjtkvartetten 40f tillsammans med ungdomar från Västra Götalandsregionen visade vad de jobbat med i projektet Luften är fri!

 

 

Medverkande:
40f och Luften är fri!
Angeleita Floyd (USA)
Anna Svensdotter
Ann Elkjär
Daniel Velasco (USA)
Göran Marcusson
Jonas Simonsson
Mikael Helasvuo (Finland)
Ric Wasserman (USA)
Shimizu Kazutaka (Japan)
Tim Carey (England)
Wu Jing (Kina/Sverige)
Anton Ekström Quartet

Pedagogdag 2016, 25 september i Skövde

På Svensk Flöjts pedagogdag som arrangeras i samarbete med Kultur i Väst och Skövde Musikskola den 25 september behandlades frågor om hur man arbetar som pedagog i dagens föränderliga värld. Vi mötte Lucia Goenaga, flöjtist och El Sistemapedagog från Malmö som berättade om hur hennes arbete ser ut i praktiken. Philippe & Ali Barnes (Irland) höll workshop i irländsk folkmusik och bjöd på konsert.

Dessutom en mycket populär ambisigångsättning med “boots and cats” och andra beatbox-övningar som ger tungvärk och abdominalsmärtor – men också många skratt! Denna Kom-igång-workshop leddes av Mathias Kihlberg som gav oss grundläggande verktyg och inspiration till att börja beatboxa.

Festival 2016, 8-10 april i Uppsala

Svensk Flöjts tredje festival, hölls den 8-10 april 2016 på musikskolan i Uppsala. Festivalen blev en mötesplats för tvärflöjtister på alla nivåer som ville träffas, inspireras och uppdateras om det senaste inom flöjtvärlden. Festivalbesökarna fick upptäcka svenska och internationella musiker och branschföretag genom workshops, seminarier, konserter och ensemblespel i en inbjudande miljö.

 

Medverkande artister:
Haga Duo
Annika Gummerus-Putkinen (Finland)
Jan Bengtson
Jørn Schau (Norge)
Sophie Dufeutrelle (Frankrike)
Sally Walker (Australien)
Lars Asbjørnsen (Tyskland)
Liene Denisjuka–Straupe (Lettland)
Ilze Urbane (Lettland)
Ilona Meija (Lettland)
Ewa Murawska (Polen)
Ensemble Flautando
Anders Åstrand, slagverk

Festival 2015, 13-15 mars i Örebro:

Svensk Flöjts andra festival hölls i Örebro, på Musikhögskolan. Under tre dagar erbjöds massor av aktiviteter med konserter, solospel, flöjtorkester, workshops, clinics, föreläsningar och utställningar. Årets festival hade ett fantastiskt uppbåd av gästartister och lärare från Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike och Finland. Och bredden på inslagen var det inget fel på! Programpunkterna täckte upp det mesta, från nutida till renässansmusik, från övningsapp till grafiskt musikskapande!

Medverkande artister:
Ruth Wentorf (Tyskland)
Sibel Pensel (Frankrike)
Anna Svensdotter
Anders Hagberg
Anders Jonhäll
Erik Groenestein-Hendriks, harpa
Ulrik Lundström
Mats Holmquist
Henrik Svitzer (Danmark)
Wermland Flute Choir
Håvard Lysebo
Åsa Gustavsson (Finland)
Elin Olstorpe
Marie Söderberg
Ann Elkjär
Jill Widén
Anna Melander
Ensemble Tibia