Splitter - genom glas och slag

Alva Stern

Splitter – genom glas och slag av Alva Stern är ett beställningsverk från Svensk Flöjt, med stöd från Kulturrådet. Verket uruppfördes på Flöjtfestivalen i Lund våren 2022. Verket kan beställas från Svensk Musik.

“Jag fick idén till stycket när jag såg en film där en sfär med vatten passerar genom ett durkslag i slowmotion. Kontrasten som uppstår när ett samlat och följsamt material klyvs och sprids ut i ett spektakulärt mönster, inte helt olikt en nysning. I samtal om Corona kommer samma nyckelord upp: spridning – droppsmitta – avstånd. Oändligt förgrenande partiklar som får hela befolkningar att ändra beteende. Den allra minsta vätskans färd genom luften är en bildskön process, men med hemska konsekvenser. Följaktligen anammar människor och musiker samma rörelsemönster som splittringen av vattenkroppar. Detta vill jag gestalta i ljud.”

Hoppas ni vill spela Splitter – genom glas och slag med era ensembler och att det blir många konserter runtom i landet med den på programmet. Det får gärna nämnas att det är ett beställningsverk från Svensk Flöjt, med stöd från Kulturrådet.

Det vore roligt om ni vill meddela oss i Svensk Flöjt när ni spelar Splitter – genom glas och slag så vi kan följa hur verket sprider sig, och glöm inte att anmäla era konsertprogram till Stim.