Om oss

Den ideella föreningen Svensk Flöjt bildades 2013. Vi vill vara en enande kraft för alla Sveriges flöjtentusiaster, och verka för att fler upptäcker glädjen med att spela ett instrument!

Föreningen Svensk Flöjt verkar för att skapa ett nätverk och forum för alla flöjtintresserade i hela Sverige. Genom att tillvarata, öka och sprida kunskap om (tvär-)flöjten som instrument kan vi understödja intresset hos alla de som spelar i olika former.

Sedan föreningens uppstart 2013 har vi haft som mål att varje år arrangera ett event där alla medlemmar i föreningen kan samlas, spela tillsammans och inspireras av varandra. Vartannat år arrangerar vi en flöjtfestival någon stans i Sverige. Föreningen anordnar även workshop, pedagoghelger och sommarkurser. Dessa event blir en motor för svenskt flöjtliv och möjliggör att kontaktnät successivt byggs upp och utvecklas.

 

Styrelsen

2024/2025

Anna Svensdotter

Ordförande

Anna bor i Göteborg och delar sin tid mellan frilansvärlden och musikprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet där hon undervisar i flöjt, ensemble, och det spännande ämnet Konstarterna och samhället.

Som flöjtist har hon fokus på samtidsmusik och improvisation och spelar med flera olika ensembler t.ex. flöjtkvartetten 40f och experimentella sextetten GAHLM.

Catrin Spångberg Johansson

Kassör

Catrin är utbildad flöjtist vid Kungliga Musikhögskolan samt vid Ecole Normale de Musique i Paris. Är nu verksam som frilansande musiker och pedagog. Catrin spelar i Treting Trio och i duon Tertium Datur, där fri improvisation ligger till grund. Förutom hennes stora intresse för improvisation så är också folkmusik och världsmusik en stor inspirationskälla.

Ann Elkjär Gustafsson

Sekreterare

Ann är verksam som kammarmusiker med Göteborg som bas. Hon spelar ofta och gärna nutida musik, till exempel i flöjtkvartetten 40f. Ann är också mycket förtjust i sitt jobb som lektor i flöjtspel vid Musikhögskolan Ingesund, och tycker det är ett hedersuppdrag att få föra arvet efter sina flöjtlärare (William Bennett, Anders Jonhäll, Gerard Schaub) vidare till nästa generation unga musiker. När hon inte spelar flöjt dansar hon gärna tango – hon har varit i Buenos Aires fem gånger…

Astrid Eriksson

Vice ordförande

Astrid är flöjtist, utbildad vid Musikhögskolan Ingesund, Högskolan för scen och musik och senast vid Royal Conservatoire of Scotland, där hon ingick i Katherine Bryans flöjtklassSom kammarmusiker är Astrid aktiv i Duo Tvärdrag och trion Vind och sträng. Utöver engagemang i ensemble och orkesterspel framträder Astrid gärna som solist. Hon har framfört solokonserter med bl.a. Norrlandsoperans Symfoniorkester och Royal Scottish National Orchestra.  

Elin Olsson

Ledamot

Elin kommer ursprungligen från Arboga och det var där musikintresset började. På kulturskolan i Arboga spelade Elin blåsorkester och flöjtensemble som sedan ledde henne in på att gå det estetiska musikprogrammet i Örebro. Efter det påbörjade hon sina studier på Musikhögskolan Ingesund, där Elin tog sin lärarexamen. Efter examen 2020 hamnade Elin tillbaka i Örebro och jobbar nu i Kumla som tvärflöjtslärare på Kumla Kulturskola och som klasslärare i musik på en grundskola.  

Jenny Lagerström

Ledamot

Jenny är uppvuxen i Varberg och det var på kommunala musikskolan som hon började spela tvärflöjt. Hon är utbildad vid Musikhögskolan Ingesund samt vid Det Jyske Musikkonservatorium i Århus. Arbetar sedan många år tillbaka som flöjtlärare på Halmstads kulturskola.

Anna Englund Bohm

Ledamot

Anna är utbildad flöjtist, flöjtlärare samt musikterapeut vid bl a Musikhögskolan Ingesund och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Idag är hon profilansvarig för klassisk inriktning på Lunnevads folkhögskolas musiklinje där hon bland annat undervisar i flöjt, kammarmusik och orkester. Hon undervisar även i flöjtmetodik på Musikhögskolan Ingesund samt frilansar som orkester- och kammarmusiker. Allt detta med en särskild förkärlek för barock och specialpedagogik…

Sanna Asplund

Ledamot

Sanna jobbar som lärare på Kulturskolan i Karlskrona, undervisar i tvärflöjt, oboe och blockflöjt. Utbildad på Musikhögskolan Ingesund. Hjärtat slår lite extra för blåsorkester och den klassiska musiken men det har även hunnits med en del folkmusik längs vägen. Uppvuxen i Göteborg. 

Leif Engström

Ledamot

Det var på Lunds kommunala musikskola jag började spela tvärflöjt. Som nyinflyttad tioåring utvecklades flöjtspelet till ett ihållande intresse. Genom det fick jag träffa nya kompisar när jag spelade i orkestern. Flöjtundervisningen lärde mig en värdefull metod hur jag tränar för att bli bra på något. En metod jag sedan tillämpade i andra sammanhang såsom i skolan och senare vid Tekniska högskolan. Även om jag varit yrkesverksam främst med forskning och utveckling av läkemedel och livsmedel så har jag alltsedan jag börjat spela flöjt fortsatt, om än med olika grader av möjligheter till övning och samspel medandra. Som fritidsmusiker ger mig mitt flöjtspel och musiken jag idag kommer ikontakt med en oskattbar källa till upptäckter och fördjupning att förstå vårt musikaliska arv och utvecklingen av nyskriven musik. Av egen erfarenhet vet jag vilken betydelse det har att tidigt bli uppmuntrad att lära sig spela ett instrument, som du bär med dig resten av livet. Jag ser fram emot att arbeta för Svensk Flöjt!

Siri Vågberg

Suppleant

Siri är uppvuxen i Gävle och förtrollades av tvärflöjten när den kommunala kulturskolan kom på besök i lågstadiet. Hon kände att det där instrumentet måste hon spela! De senaste åren har hon studerat vid musiklinjen på Lunnevads folkhögskola och musikhögskolan Ingesund. Hon har även jobbat en del som musiklärare. Nu studerar hon till musiker med inriktning kammarmusik i Örebro. Spelglädjen är vad som driver Siri och utöver klassisk musik spelar hon även en del folkmusik.

Stefan Boberg

Suppleant

Stefan bor i Nacka och är en hängiven fritidsmusiker med uppdrag som solist och kompmusiker i de närmaste församlingarna. Har också tidigare spelat i blåsorkester. Han är en musik-stilsmässig allätare men med viss förkärlek för den klassiska musiken. Från den kommunala musikskolan fortsatte han sin utbildning hos privata flöjtpedagoger och hämtar mycket inspiration på kurser och festivaler i mötet med andra flöjtister.