Den ideella föreningen Svensk Flöjt bildades 2013. Vi vill vara en enande kraft för alla Sveriges flöjtentusiaster, och verka för att fler upptäcker glädjen med att spela ett instrument!
Föreningen Svensk Flöjt verkar för att skapa ett nätverk och forum för alla flöjtintresserade i hela Sverige. Genom att tillvarata, öka och sprida kunskap om (tvär-)flöjten som instrument kan vi understödja intresset hos alla de som spelar i olika former.
Sedan föreningens uppstart 2013 har vi haft som mål att varje år arrangera ett event där alla medlemmar i föreningen kan samlas, spela tillsammans och inspireras av varandra. Vartannat år arrangerar vi en flöjtfestival någon stans i Sverige. Föreningen anordnar även workshop, pedagoghelger och sommarkurser. Dessa event blir en motor för svenskt flöjtliv och möjliggör att kontaktnät successivt byggs upp och utvecklas.
2024/2025
Ordförande
Anna bor i Göteborg och delar sin tid mellan frilansvärlden och musikprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet där hon undervisar i flöjt, ensemble, och det spännande ämnet Konstarterna och samhället.
Som flöjtist har hon fokus på samtidsmusik och improvisation och spelar med flera olika ensembler t.ex. flöjtkvartetten 40f och experimentella sextetten GAHLM.
Kassör
Catrin är utbildad flöjtist vid Kungliga Musikhögskolan samt vid Ecole Normale de Musique i Paris. Är nu verksam som frilansande musiker och pedagog. Catrin spelar i Treting Trio och i duon Tertium Datur, där fri improvisation ligger till grund. Förutom hennes stora intresse för improvisation så är också folkmusik och världsmusik en stor inspirationskälla.
Sekreterare
Ann är verksam som kammarmusiker med Göteborg som bas. Hon spelar ofta och gärna nutida musik, till exempel i flöjtkvartetten 40f. Ann är också mycket förtjust i sitt jobb som lektor i flöjtspel vid Musikhögskolan Ingesund, och tycker det är ett hedersuppdrag att få föra arvet efter sina flöjtlärare (William Bennett, Anders Jonhäll, Gerard Schaub) vidare till nästa generation unga musiker. När hon inte spelar flöjt dansar hon gärna tango – hon har varit i Buenos Aires fem gånger…
Vice ordförande
Astrid är flöjtist, utbildad vid Musikhögskolan Ingesund, Högskolan för scen och musik och senast vid Royal Conservatoire of Scotland, där hon ingick i Katherine Bryans flöjtklass. Som kammarmusiker är Astrid aktiv i Duo Tvärdrag och trion Vind och sträng. Utöver engagemang i ensemble– och orkesterspel framträder Astrid gärna som solist. Hon har framfört solokonserter med bl.a. Norrlandsoperans Symfoniorkester och Royal Scottish National Orchestra.
Ledamot
Elin kommer ursprungligen från Arboga och det var där musikintresset började. På kulturskolan i Arboga spelade Elin blåsorkester och flöjtensemble som sedan ledde henne in på att gå det estetiska musikprogrammet i Örebro. Efter det påbörjade hon sina studier på Musikhögskolan Ingesund, där Elin tog sin lärarexamen. Efter examen 2020 hamnade Elin tillbaka i Örebro och jobbar nu i Kumla som tvärflöjtslärare på Kumla Kulturskola och som klasslärare i musik på en grundskola.
Ledamot
Jenny är uppvuxen i Varberg och det var på kommunala musikskolan som hon började spela tvärflöjt. Hon är utbildad vid Musikhögskolan Ingesund samt vid Det Jyske Musikkonservatorium i Århus. Arbetar sedan många år tillbaka som flöjtlärare på Halmstads kulturskola.
Ledamot
Anna är utbildad flöjtist, flöjtlärare samt musikterapeut vid bl a Musikhögskolan Ingesund och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Idag är hon profilansvarig för klassisk inriktning på Lunnevads folkhögskolas musiklinje där hon bland annat undervisar i flöjt, kammarmusik och orkester. Hon undervisar även i flöjtmetodik på Musikhögskolan Ingesund samt frilansar som orkester- och kammarmusiker. Allt detta med en särskild förkärlek för barock och specialpedagogik…
Ledamot
Sanna jobbar som lärare på Kulturskolan i Karlskrona, undervisar i tvärflöjt, oboe och blockflöjt. Utbildad på Musikhögskolan Ingesund. Hjärtat slår lite extra för blåsorkester och den klassiska musiken men det har även hunnits med en del folkmusik längs vägen. Uppvuxen i Göteborg.
Ledamot
Det var på Lunds kommunala musikskola jag började spela tvärflöjt. Som nyinflyttad tioåring utvecklades flöjtspelet till ett ihållande intresse. Genom det fick jag träffa nya kompisar när jag spelade i orkestern. Flöjtundervisningen lärde mig en värdefull metod hur jag tränar för att bli bra på något. En metod jag sedan tillämpade i andra sammanhang såsom i skolan och senare vid Tekniska högskolan. Även om jag varit yrkesverksam främst med forskning och utveckling av läkemedel och livsmedel så har jag alltsedan jag börjat spela flöjt fortsatt, om än med olika grader av möjligheter till övning och samspel medandra. Som fritidsmusiker ger mig mitt flöjtspel och musiken jag idag kommer ikontakt med en oskattbar källa till upptäckter och fördjupning att förstå vårt musikaliska arv och utvecklingen av nyskriven musik. Av egen erfarenhet vet jag vilken betydelse det har att tidigt bli uppmuntrad att lära sig spela ett instrument, som du bär med dig resten av livet. Jag ser fram emot att arbeta för Svensk Flöjt!
Suppleant
Siri är uppvuxen i Gävle och förtrollades av tvärflöjten när den kommunala kulturskolan kom på besök i lågstadiet. Hon kände att det där instrumentet måste hon spela! De senaste åren har hon studerat vid musiklinjen på Lunnevads folkhögskola och musikhögskolan Ingesund. Hon har även jobbat en del som musiklärare. Nu studerar hon till musiker med inriktning kammarmusik i Örebro. Spelglädjen är vad som driver Siri och utöver klassisk musik spelar hon även en del folkmusik.
Suppleant
Stefan bor i Nacka och är en hängiven fritidsmusiker med uppdrag som solist och kompmusiker i de närmaste församlingarna. Har också tidigare spelat i blåsorkester. Han är en musik-stilsmässig allätare men med viss förkärlek för den klassiska musiken. Från den kommunala musikskolan fortsatte han sin utbildning hos privata flöjtpedagoger och hämtar mycket inspiration på kurser och festivaler i mötet med andra flöjtister.