Timanimetoden

Timani är en rörelsemetodik som jobbar med konkret anatomi, och överför nya koordinationer till spelsituationen.  

Att spela handlar om att överföra kraft från kroppen till instrumentet genom rörelse. Och överföringen av kraft kräver stabilitet! Föreställ dig att du är i simhallen och vill skjuta genom vattnet som en pil. I vilken situation överför du mest av din kraft – om du skjuter ifrån mitt ute i vattnet, eller om du sparkar ifrån bassängkanten?

När vi spelar behöver vi stabila strukturer i grunden, för att få optimal kraftöverföring i alla rörelser. Om vi inte har denna stabilitet, löser kroppen det själv genom att spänna musklerna extra mycket. Och i vardagen är detta en fantastisk plan B som kroppen erbjuder oss. När vi spelar, däremot, ställer plan B till det: Dålig stabilitet i händerna kan leda till spänningar i armar och nacke. Resultatet hörs genom ojämn teknik, eller skador och smärtor. Dålig stabilitet i ryggen ge problem med bäcken och bröstkorg, som hindrar andningen. Dålig stabilitet i benen kan leda till spänningar i höften – som återigen ställer till det för andningen.

Så hur hittar man den där stabiliteten? Det undersöker vi i en Timani-clinic tillsammans med Sigrid Egdvedt 

Vi ser på förbindelsen mellan kropp och sinne. Genom medvetenhet och träning tar vi tillbaka kontrollen över vår fantastiska kropp och hur den möter flöjten. Detta är kunskap som verkligen kan få kroppen att klinga med i spelet!

Läs mer om Timanimetoden:
www.sigridegtvedt.com/timani
www.timani.no